16 grudnia 2014

Bezglutenowe świąteczne pierniczki


Wiele z Was prosiło mnie o przepisy na potrawy, które przygotuję na świąteczny stół. Tak naprawdę bardzo niewiele potrzeba do tego, by "uzdrowić" tradycyjne polskie przepisy, dzięki czemu nie będziemy musieli siedzieć z rodziną jak pokutnicy zjadając wyłącznie sałatki i ryby. Ja nie zamierzam się ograniczać i na moim stole na pewno pojawią się pierogi, karp, ciasta, barszcz czy pierniczki. I dziś podzielę się z Wami przepisem na te ostatnie.

Pierniczki zrobiłam z moją kumpelą ze studiów tydzień temu i od tej pory leżą i czekają na Wigilię. Z każdym dniem robią się coraz lepsze, "nabierają mocy", ale równie dobrze można je zjeść od razu - nie są twarde.

Składniki


  • 2 jajka,
  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • pół szklanki ryżu (albo mąki ryżowej),
  • pół szklanki kaszy (albo mąki) gryczanej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4-5 łyżek masła klarowanego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki miodu (można dać więcej),
  • przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kawałek korzenia imbiru.

Przygotowanie

Ryż i kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy ze sobą mąki i sodę. W garnku rozpuszczamy masło, do zimnego dodajemy jajka i miód, mieszamy na jednolitą masę.
Przyprawy (łyżeczka kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, ok. 7-10 goździków i 1,5 łyżeczki startego imbiru) umieszczamy w moździerzu i ucieramy.


Mieszamy wszystkie składniki razem, wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą (można włożyć w woreczek) i zostawiamy na pół godziny w lodówce.


Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy pierniczki i wsadzamy do piekarnika. Temperatura 175 stopni Celsjusza, 15-20 minut.
Voila! Świąteczne beglutenowe pierniczki gotowe! :)

6 komentarzy:

  1. A kasze i ryż mieliśmy czy dodajemy całe
    ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mielimy ;) Gapa ze mnie. Już poprawione!

      Usuń
    2. ok :) w najbliższym wolnym czasie będę robić jeszcze przed świątami :)

      Usuń
  2. muszę koniecznie zrobić! ale do świąt na pewno nie wytrzymają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne pierniczki. :)
    Też dzisiaj robiłam, tylko moje ciasto musi kilka dni leżeć w lodówce.
    Mam takie same foremki jak Ty.
    Pozdrawiam,
    MusicLover

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba z samej mąki gryczanej też by wyszło ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama