15 września 2014

Krakersy z soczewicy


Od kiedy kilka dni temu pochwaliłam się na Instagramie krakersami z soczewicy, wciąż dostaję prośby o zdradzenie przepisu na nie. Ponieważ poprzedni tydzień wypełniła mi nauka i przygotowania do rodzinnej imprezy, które razem z zabawą pochłonęły mi 3 dni, nie miałam kiedy zająć się blogiem. Teraz wreszcie znalazłam chwilę na podzielenie się z Wami przepisem na przekąskę idealną.

Krakersy z soczewicy są chrupiące, idealne do jedzenia solo jak i z wszelkimi dodatkami. Są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Ponadto są wegańskie i bezglutenowe, a ich wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut i jest bajecznie proste.

Składniki


  • pół szklanki soczewicy,
  • 3/4 szklanki mąki orzechowej (lub innej według uznania),
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki oleju (u mnie ryżowy),
  • dodatki według uznania (u mnie 2 łyżki niełuszczonego sezamu, 2 łyżki siemienia lnianego),
  • przyprawy według uznania (u mnie pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżeczka kolendry, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej).

Przygotowanie


Soczewicę zmieliłam na mąkę. W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Dodałam olej i wodę i zagniotłam, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Masę rozsmarowałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokroiłam (mniej więcej) na kwadraty/prostokąty i piekłam ok. 20 minut do zrumienienia brzegów w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu połamałam krakersy wzdłuż wcześniejszych nacięć. Gotowe! :)



19 komentarzy:

  1. mmm :-) pycha- ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że Ci się podoba, bo pomysłów mam jeszcze duuuuużo :)

      Usuń
  2. faktycznie bajecznie proste w przygotowaniu, a jakie muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praktycznie cały aromat nadają im przyprawy, więc mogą smakować jak tylko chcesz :)

      Usuń
  3. Używasz młynku do kawy do mielenia soczewicy? Szukam właśnie czegoś do robienia mąk i nie wiem, na co powinnam się zdecydować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Z tym, że nie podpowiem Ci modelu ani marki, bo mój to stary, PRL-owski sprzęt ;)

      Usuń
  4. Nie jadłam takich krakersó ijestem bardzociekawa:) nominowałam cię do zabawy 7 faktów o mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz koniecznie je zrobić :)
      Dziękuję. Jak znajdę chwilę, to odpowiem.

      Usuń
  5. super! <3
    a powiedz mi czym mogłabym zastąpić mąkę orzechową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakąkolwiek inną mąką, ale najlepiej pełnoziarnistą :)

      Usuń
  6. nie mam w czym zmielić soczewicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młynek do kawy nada się idealnie :) Jeśli go nie masz, to na pewno warto w niego zainwestować

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. A to błąd ;) W krakersach na szczęście w ogóle jej nie czuć.

      Usuń
  8. A wiesz, ze nigdy jeszcze nie probowalam soczewicy? Ten przepis chyba to zmieni, krakersy wygladaja wysmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie rozpadają się? Zastanawiam się czy są dobrym pomysłem, żeby brać na zajęcia, ale boje się, że po całym dniu chodzenia zostanie z nich proszek ;) Ale tak czy siak z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama