27 sierpnia 2014

Falafel


Ostatnimi czasy coraz rzadziej jem mięso, co pewnie zdążyliście zauważyć, a w zamian za to więcej eksperymentuję w kuchni z rybami i wegetariańskimi źródłami białka. Falafele uwielbiam od kiedy pierwszy raz ich spróbowałam, ale nigdy jeszcze nie robiłam ich sama. Jeśli nie wiecie, czy potrawa będzie Wam smakować, a mieszkacie niedaleko, serdecznie polecam bar "U Szejka" w Koszalinie, tuż obok NOMI. Lepszego falafela w picie niż tam nie jadłam :) Choć nieskromnie powiem, że te z mojego przepisu są niemalże równie dobre ;) I na pewno zdrowsze, bo nie smażyłam ich na głębokim tłuszczu, jak oryginalne.

Składniki


  • szklanka suchych ziaren ciecierzycy (jeśli macie cieciorkę z puszki, dajcie 2 szklanki),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • średnia cebula,
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • łyżka kolendry (ja dałam łyżeczkę, ale to dla mnie za mało),
  • pół łyżeczki kminku (tutaj również dałam łyżeczkę i to dla odmiany stanowczo za dużo),
  • 2 łyżki mąki (u mnie żytnia typ 720),
  • olej do smażenia (najlepiej ryżowy bądź rzepakowy, te mają najmniej wyczuwalny smak).

Przygotowanie

Cieciorkę moczymy przez noc. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Kiedy będzie już miękka, odcedzamy i pozwalamy wystygnąć. W tym czasie siekamy czosnek, cebulę i pietruszkę.
Blendujemy ostudzoną ciecierzycę, czosnek, cebulę, pietruszkę, kolendrę i kminek na gładką masę. Składniki można wymieszać również tłuczkiem do ziemniaków, cieciorka świetnie się poddaje temu zabiegowi :) Dodajemy mąkę i mieszamy wszystko raz jeszcze.


Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy małe kotleciki (średnica nie większa niż 5-6 cm, inaczej będą się rozwalać) i smażymy z obu stron. Gotowe!



Falafel najlepiej smakuje zawinięty w tortillę (przepis na domowe placki tortilli tutaj) z warzywami z patelni bądź świeżą sałatą i pomidorem. Jest świetną alternatywą dla kebaba czy tortilli z kurczakiem, a zawinięty w placek idealnie nadaje się do zabrania "na wynos" - do szkoły, pracy czy na uczelnię.




Znacie inne, oryginalne przepisy z wykorzystaniem cieciorki? :)

26 komentarzy:

  1. mmmmm wygląda strasznie apetycznie
    dodaję go do przepisów, które muszę wypróbować :))
    dziękuję Ci bardzo i poproszę jak najwięcej takich cudów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się jak najczęściej publikować takie egzotyczne przepisy ;)

      Usuń
  2. Są pyszne:) Robiłam wczoraj i dzisiaj i od razu mówię że gdyby nie rewolucje jakie powodują u mnie strączki, szamałabym to codziennie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie akurat soczewica jest bardzo okej, jako jeden z niewielu strąków :)

      Usuń
  3. Nie jadłam jeszcze ciecierzycy, ale jutro próbuje pierwszy raz. Za jakiś czas wypróbuje twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to wygląda pysznie :D Muszę lecieć po składniki :D wszystko to co smażone jest pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowane czy pieczone potrawy są równie dobre :)

      Usuń
  5. o mnniam. chętnie zrobię a Ty daj znać czy skusiłaś sie na kanapki cieciorkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie się skuszę, ale bardziej interesują mnie tuńczykowe :)

      Usuń
  6. aha...przejeżdzałam przez Koszalin wracając z urlopu. Zakochałam się w tym mieście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Mnie się ono strasznie nie podoba :P

      Usuń
  7. Przepis mnie urzekł i w ten weekend robię :D oczywiście ze smakiem można kombinować i dodać np. koperek lub zielona cebulkę? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to smacznego :) Nie wiem, czy koperek będzie dobrze się komponował, ale może wymyślisz coś nowego. Zielona cebulka tak :)

      Usuń
  8. Zastanawiałam się właśnie co to jest :D Czekałam aż o tym napiszesz ;) W cieciorce zakochałam się jakiś czas temu i lubię dodawać jako dodatek do obiadu. Uwielbiam też omleta z nią. Pychota! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :) Jeżeli mam cieciorkę z puszki to mam ją od razu blendować czy mimo wszystko gotować przez 2h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie. Wtedy jej już nie gotujesz, tylko od razu blendujesz :)
      Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  9. Ja uwielbiam cieciorkę, nie musi mieć dla mnie żadnych dodatków, bo solo smakuje rewelacyjnie. Zazwyczaj, co by oszczędzić sobie czasu związanego z jej gotowaniem, kupuję taką gotowaną na parze.
    Gdy o niej myślę pierwsze, co przychodzi mi do głowy, to oczywiście hummus.
    Dziś z kolei w pracy mam kaszę gryczaną niepaloną z komosą ryżową, ugotowanymi burakami (kocham, kocham, kocham) i cieciorką właśnie posypane obficie natką pietruszki. Już nie mogę się doczekac pory obiadowej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też prawda. Gdybym mogła, wcinałabym ją na surowo :)
      Muszę właśnie gdzieś u siebie znaleźć taką zapuszkowaną, bo robienie jednej potrawy przed prawie dwa dni to trochę sporo ;)
      Hummus już robiłam, przepis jest nawet na blogu, ale dzięki a podrzucenie pomysłu.
      Ja za burakami nie przepadam zbytnio, pewnie dodałabym pomidory ;) Ale reszta brzmi tak smakowicie, że wcale Ci się nie dziwię :) Zresztą najczęściej mam podobnie, a wrażenie to potęguje fakt, że pracuję nad restauracją i siłą rzeczy otworem wentylacyjnym przylatują do mnie różne zapachy ;)

      Usuń
  10. Ale narobiłaś smaka, uwielbiam ciecierzycę, która to podobno ma fenomenalne działanie prozdrowotne, jak jesteś ciekawa, to poczytaj o metodzie Ashkara (moja ciocia ją stosuje, ale ona jest bardzo hardkorową fanką naturoterapii :D).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam o niej już dużo wcześniej i bardzo mnie to ciekawi ;) Chciałabym kiedyś spróbować i zobaczyć, jakie będą efekty, ale to na pewno jesienią i na 99% nie w tym roku. Boje się też trochę tego, jaka blizna zostanie, więc poczekam z tym do "po ślubie" :P

      Usuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama