15 sierpnia 2014

Cudze chwalimy, swego nie znamy: Jagody goji


Jagody goji są obecnie chyba najszerzej reklamowanym produktem naturalnym. Ochrzczone zostały mianem "superfood" [pol. superjedzenie] ze względu na ogromną zawartość minerałów i witamin. W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy powstały dziesiątki stron internetowych poświęconych tym owocom. Ich autorzy twierdzą, że żadna zdrowa dieta bez jagód goji nie może istnieć. Jak jest naprawdę? Czy rzeczywiście są to owoce, których nie można zastąpić?

Zacznijmy od tego, że nie neguję superwłaściwości goji, ale też ich nie potwierdzam. Z całą pewnością te witaminy i minerały ma, ale i z nimi jest pewien problem. Otóż każda  ze wspomnianych stron podaje inną zawartość witamin i składników mineralnych, co nastręcza wątpliwości co do tego, czy owoce te zostały aby na pewno dobrze zbadane pod ich kątem. Dane, których użyłam w tabelce poniżej to informacje pochodzące z anglojęzycznej Wikipedii. Zostały one poddane obliczeniom ze względu na to, że oryginalnie podano wartości dla owoców suszonych. Zawartość wody, jaką przyjęłam to 85%, co jest średnią wartością dla owoców jagodowych.

Ze względu na fakt, że na naszym rynku dostępne są niemalże wyłącznie suszone owoce tejże rośliny, a każde dziecko wie, że witaminy z grupy B oraz witamina C rozpuszczalne są w wodzie, nie ma również pewności co do tego, czy zawartość tych związków jest rzeczywiście taka, jaką się podaje. W pozbawionych wody owocach może być ona bowiem o wiele, wiele niższa.

Największą wadą owoców goji jest ich cena. Najtańsze opakowanie stu pięćdziesięciogramowe firmy Sante, jakie udało mi się znaleźć stacjonarnie, kosztowało 14,99 zł. Za tę cenę nabyć można kilogram jagód, borówek lub 3 kg truskawek, które wcale nie są gorsze, a mamy co do nich pewność w kwestii zawartości witamin i minerałów.
W poniższym zestawieniu zobrazowałam zawartość tych składników u różnych gatunków owoców jagodowych, uwzględniając te, których „niezwykłymi” ilościami szczycą się jagody goji. Rozbieżności w przypadku borówek wynikają ze zróżnicowania ilości witamin i minerałów u rożnych gatunków.


Jak więc widzicie, nie ma co ulegać szałowi na jagody goji, gdyż zawartość cennych dla organizmu składników wcale nie jest niewyobrażalnie duża, choć ich dystrybutorzy próbują nam wmówić co innego. Muszę jednak przyznać, że specy od PR-u czerwone jagódki mają niezłych ;)


Źródła:
http://en.wikipedia.org/wiki/Goji
http://muscleinfo.pl [źródło zdjęcia]
http://niam.pl
http://www.oczarjk.pl/?act=977

22 komentarze:

  1. Jagódki, maliny nie są dostępne cały rok a trudno zrobić też zapas na cały rok. Chyba, że ma się duży zamrażalnik i ma się możliwość zamrożenia wszystkich smaków lata. Do goji podchodzę z dystansem, ale dla mnie to dobra alternatywa na jesień czy zimę, kiedy nie ma takiego asortymentu owoców jak latem a mogę je dodać do owsianki czy innych dań. Patrząc u mnie w sklepie stacjonarnym cena na szczęście spadła odkąd pojawiły się pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety nie widzę tych spadających cen...
      Zimą może i malin nie mamy, ale są jabłka, gruszki no i warzywa, z których większość wartościami odżywczymi przewyższa goji ;)
      Aczkolwiek ja do niczego nie namawiam - jeśli je lubisz, jedz jak najbardziej. Ja pokazałam tylko, że są alternatywy :)

      Usuń
  2. Uwielbiam jagody goji, ale szkoda że ich cena jest tak wysoka. Zgadzam się z Tobą, że za taką cenę możemy kupić więcej 'naszych' owoców, które są i przepyszne i bardzo zdrowe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ich jeszcze nie jadłam i jakoś mnie do nich nie ciągnie ;)

      Usuń
  3. próbowałam ich i w smaku jak dla mnie są bardzo dobre, ale ta cena niestety odstrasza, za taką kwotę wolę kupić coś innego w znacznie większej ilości, a również z zawartością dobrych składników odżywczych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) Ja o wiele bardziej wolę owoce świeże niż suszone ;)

      Usuń
  4. Coś tak przeczuwałam... :D Raz z mamą kupiłyśmy na próbę suszone jagody goi i szczerze mówiąc szału nie było. Nasze rodzime owoce są dużo smaczniejsze i, co się okazuje, zdrowsze ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słyszałam nawet takie opinie, że są wręcz niedobre. Sama ich nie jadłam, wiec nie mam zdania ;)

      Usuń
  5. czyli nic tylko zmieszać truskawki z naszymi jagodami :D ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :D I trochę marchewki, żeby beta-karoten się zgadzał :D

      Usuń
  6. co Polskie - najfajniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie miałam okazji ich jeść, aczkolwiek słyszałam o nich dużo, jednak ja pozostaję wierna truskawkom, szkoda jednak, że już po sezonie, bo mrożone to jednak nie to samo..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy, czy kupujesz zamrożone, czy mroziłaś sama. Jeśli sama, to są całkiem dobre :) Te kupne to za to sama woda...

      Usuń
  8. Mam jagody goji i czasem dodaje je do owsianki czy jogurtu lub herbaty czerwonej :) W lecie jednak częściej korzystam z naszych polskich, sezonowych owoców. Były truskawki, jagody, teraz cieszę się malinami. Gorzej jak przyjdzie zima, wtedy zostaną jagody goji, troszkę zamrożonych owoców + rodzynki itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie maliny są do listopada ;) Zawsze też można zrobić przetwory owocowe :)

      Usuń
  9. Ja mam u siebie w torebce zawsze mieszankę orzechów i suszonych owoców, w tym jagody goji, ale znajdują się tam tylko dlatego, że świeżych truskawek czy borówek bym nie mogła tak wozić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to oczywiste :) Długo by nie wytrzymały :D

      Usuń
  10. Nigdy nie próbowałam i jakoś mnie do nich nie ciągnie. Może kiedyś przetestuję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama