30 lipca 2014

Domowa tortilla


Dzisiejszy wpis jest chyba najbardziej przez Was oczekiwanym, a jeśli nie, to na pewno znajduje się w ścisłej czołówce ;) Przepis na pełnoziarnistą tortillę obiecałam opublikować kilka dobrych miesięcy temu, ale od tamtej pory tortilli po prostu nie robiłam i najzwyczajniej w świecie nie mogłam zrobić zdjęć do wpisu. Dziś natomiast miałam nieodpartą ochotę na tortille z krewetkami, które zabrałam do pracy, nadarzyła się więc okazja do sfotografowania procesu przygotowywania placków.

Wspomniałam, że miał to być przepis na tortille w wersji pełnoziarnistej, ale tak naprawdę wyjdą one smaczne z każdego rodzaju mąki. Moje dzisiejsze placki robiłam z mąk kukurydzianej i gryczanej zmieszanych w stosunku 2:1. Próbowałam także przygotowywania z mąki pszennej pełnoziarnistej, i pszennej z pełnego przemiału - z każdą z nich wychodziły pyszne.

Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 3 tortilli.

Składniki


  • szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (ok. 80 stopni),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka oliwy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy do nich wodę i wyrabiamy ciasto tak, aby było plastyczne. Kiedy tak się stanie, dodajemy oliwę i zagniatamy razem z nią. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na co najmniej 30 minut.
Kiedy masa odpocznie, dzielimy ją 3 równe części i formujemy kulki, które rozwałkowujemy.


Moje rady: aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy, blatu czy wałka, możemy je umieścić między dwoma płatami folii lub po prostu w reklamówce "jednorazówce" i przez nią rozwałkowywać. Aby ułatwić sobie przenoszenie placków na patelnię i uniknąć ich rozerwania, można układać je warstwowo rozdzielając listkami ręcznika papierowego.
Rozwałkowane płaty smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Gotowe! :)




Z czym zrobilibyście Wasze tortille? :)

PS Chcecie też przepis na szybką tortillę, robioną w 3 minuty? ;)

18 komentarzy:

  1. U mnie najczęściej to tortilla z mięskiem/warzywami i serem a do tego sos z jogurtu naturalnego:)

    W 3 minuty? Dawaj:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej kuchni mięska jako takiego już dawno nie było :) Jedynie kiedy je jem, to kiedy ktoś mi je zrobi. Stawiam na ryby :)

      Ano ;) To dam za niedługo :D

      Usuń
  2. mmm wygląda pysznie :D ja czekałam na ten wpis bardzo :D z pewnością taką zrobię ;) jeszcze nie wiem z czym ją przyrządzę, ale na pewno będzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak długo to trwało :D
      Oj na pewno :) Smacznego!

      Usuń
  3. W 3 minuty? A może masz przepis na taką w 1 minute? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale się tutaj zmieniło od kiedy ostatni raz odwiedziłam bloga! Zdecydowanie na plus, poprzedni wygląd był przytłaczający, za dużo niebieskiego :) Teraz jest tak ładnie i przejrzyście, dokładnie tak jak lubię! No i oczywiście super przepis, wypróbuję skoro taki szybki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że szablon się podoba :) Przejdzie jeszcze kilka zmian w najbliższym czasie ;)

      Usuń
  5. PS może dodaj u góry, przy ikonkach społecznościowych bloglovin'? Najlepsza platforma do obserwowania blogów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem o nim zapomniałam! Już to sobie zapisałam i dodam w najbliższym czasie :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Okej, postaram się jak najszybciej nagrać :)

      Usuń
  7. Zapisuję w zakładkach i przy najbliższej okazji zrobię - te ze sklepów to składowa tragedia. Kiedy jednak jeszcze kupowałam tortille, wypełniałam je kurczakiem, papryką, sałatą i serkiem wiejskim. Mam ochotę na eksperymenty, więc pewnie niedługo wymyślę jakiś nowy zestaw. Ślinka mi pociekła patrząc na Twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda :/ Raz udało mi się trafić na w miarę możliwy skład w jakimś tygodniu lokalnym w Lidlu, ale to już było jakiś czas temu...
      Z serkiem wiejskim jeszcze nie jadłam :)

      Usuń
  8. Ostatnio właśnie sobie uświadomiłam, że przejście na dietę bezglutenową wiąże się z tym, że placki do tortilli też będę musiałą sama smażyć :) Ale uwielbiam, więc na pewno będę to robić :D

    Zapraszam do mnie, dopiero startuję z blogiem o tematyce zdrowego trybu życia i kosmetyków :)
    http://zdrowotnieiradosnie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego przechodzisz na dietę bezglutenową? ;)

      Usuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama