20 maja 2014

Gotuj z Maggie: Jajecznica na parze [film]


Kiedy kilka dni temu udostępniłam zdjęcie jajecznicy robionej na parze, byliście zdziwieni, że tak ją przygotowuję. Dziś pokażę Wam krok po kroku, jak robię taką jajecznicę. Wbrew pozorom nie jest potrzebny parowar, a jej wykonanie, choć czasochłonne, jest naprawdę bardzo proste.

Jest ona o wiele lepsza o tradycyjnej z tego względu, że temperatura jej przygotowania jest o wiele niższa (podczas kiedy na patelni wynosi kilkaset stopni Celsjusza, w garnku z wodą nie przekracza stu stopni), dzięki czemu jej składniki zachowują więcej wartości odżywczych. Można też bez obaw robić ją na maśle i każdym innym tłuszczu, bo temperatura dymienia żadnego z nich nie jest mniejsza niż 100 stopni.

Składniki

  • 1/3 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • pół cebuli,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie



Kto robi jutro taką jajecznicę na śniadanie? :)

28 komentarzy:

  1. też uwielbiam jajecznicę, ale tak jej jeszcze nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś teściowa zrobiła mi taka jajecznicę, ale zdecydowanie wole ta robiona w tradycyjny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego? Nie smakuje Ci taka czy chodzi o czas? ;)

      Usuń
  3. Ale magia :D nie wpadłabym na to haha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama też bym pewnie nie wpadła, ale podejrzałam kiedyś tatę w kuchni ;)

      Usuń
  4. Bardzo lubię Twój ciepły, relaksujący głos :-) Spróbuję zrobić taką jajecznicę- nigdy nie robiłam w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepły i relaksujący? Pierwsze słyszę :D Ale dzięki :D
      Daj znać, czy smakowała :)

      Usuń
  5. Jak już będę mogła jeść jajka oraz używać masła, to na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbuję jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też byłam zdziwiona jak można zrobić jajecznicę na parze :) i nie pomyślałabym że jest to tak łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo łatwe, skoro zrobiłam to jedną ręką :D

      Usuń
  8. ja bardzo lubie, nie powinnam oglądać takich postów wiecorem bo odrazu robie się głodna;) jajecznice uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra, kolejne jedzeniowe post będą pojawiać się wcześniej :D

      Usuń
  9. Twój głos lekiem na moje zbolałe serce:D

    Wolałabym na żywo taka instrukcję od Ciebie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No następna :D Mnie się mój głos nie podoba :P
      Jak zorganizuję warsztaty kulinarne, to dowiesz się pierwsza :D

      Usuń
  10. Fajna metoda, ale rzeczywiście czasochłonna ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno dłużej się ją robi niż smażoną, ale nie zaszkodzi spróbować :D

    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jest o wiele zdrowsza ;)
      Jak spróbujecie, to czekam na opinię :)

      Usuń
  12. Ciekawy sposób na jajecznicę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się dziwię, że tak mało ludzi o nim słyszało ;)

      Usuń
  13. hehe ale numer ;D ciekawa jestem jak smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  14. niesamowity sposób! i wygląda przepysznie ;) na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama