15 lutego 2014

Krem czekoladowy


Dziś mam dla Was przepis na moją osobistą rewelację ostatnich dni - fit krem czekoladowy. Jest niewyobrażalnie lepszy od wszystkich sklepowych, super prosty w wykonaniu, nie potrzeba do jego wykonania wielu składników i jest 100% fit. Pasuje do kanapek, naleśników, omletów, ciast - wszystkiego tego, co przyjdzie Wam do głowy.
Mój narzeczony stwierdził, że przebija go tylko nutella, ale jestem pewna, że po dodaniu orzechów laskowych będzie od niej znacznie lepszy.

Składniki

  • pół szklanki wody,
  • 5 daktyli,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy daktyle, zalewamy wodą i dodajemy olej kokosowy; gotujemy do momentu rozgotowania się daktyli i odparowania części wody. Wyłączamy gaz, wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Gotowe!


Jestem pewna, że krem Wam posmakuje. Z podanych proporcji wychodzi ilość kremu wystarczająca na 1 omleta albo 2 kromki chleba.
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis :)

32 komentarze:

  1. Brzmi pysznie może kiedyś spróbuję, ale na razie pozostanę przy kremie z avocado :) bez gotowania, czekania aż ostygnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten stygnie migiem, zdążę go wyłożyć do miski, umyć garnek i jest gotowy do jedzenia :)
      Tego z avocado jeszcze nie wypróbowałam, ale wydaje mi się, że ma bardziej "budyniową" konsystencję.

      Usuń
  2. fit-kucharka! mniam, musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest przepyszny! :)
      Co do kucharki - czasami słyszę, że minęłam się z powołaniem ;)

      Usuń
  3. Muszę kiedyś spróbować. Za samymi daktylami w ogóle nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wypowiadaj tych słów do mnie! :D Daktyle to najlepsze suszone owoce <3 W tym kremie w ogóle ich nie czuć, nadają tylko słodkiego smaku i konsystencji :)

      Usuń
  4. brzmi pysznie, ale ze zdjęcia przypomina mi coś innego :D hehehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, wiem :D Ale nie potrafię zrobić takiego zdjęcia, na którym nie będzie tego przypominać... :D

      Usuń
  5. idealny pomysł ! Muszę koniecznie zaopatrzyć się w olej kokosowy, gdzie Ty swój kupujesz?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty powinnaś wystąpić w jakimś programie kulinarnym:)

    Szukałam ostatnio przepisu na taki krem,kombinowałam ale narazie nie znalazłam tego dobrego:D Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie czekam, aż jakiś producent pozna się na moim talencie :P

      Ten będzie Ci smakował, daję dożywotnią gwarancję! :D

      Usuń
  7. jutro wypróbuje ;) pozdrawiam ;);)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie smakuje m.in. z ciachem ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie smakuje ze wszystkim! :D Muszę spróbować upiec jakiś dietetyczny biszkopcik (albo może muffinki?) i przełożyć go tym kremem. Jak wyjdzie, to chyba umrę ze szczęścia :D

      Usuń
  9. Jakoś nie przepadam za daktylami, coś w zamian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem, jak można ich nie lubić :D
      Nie jestem pewna, czy wyjdzie, ale spróbuj na oleju kokosowym najpierw podsmażyć banana tak jakbyś robiła dżem. Albo surowego ładnie rozgnieć i wymieszaj z kakao - tak też robiłam, ale banana w tamtym kremie było czuć, a tutaj daktyle są niewyczuwalne.
      A jeśli nie, to może rozpuść miód w kąpieli wodnej razem z olejem (ale w większej ilości) i do tego kakao.

      Usuń
    2. ok będę próbować, no a z daktylami się nie polubiłam niestety :P

      Usuń
  10. takie proste, a musi być mega! :D na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji - raczej do chleba mi nie pasuje, ale do naleśników/ jako polewa do ciasta jak najbardziej :) do tej pory robiłam krem czekoladowy z awokado (awokado + kakao + miód) i polecam, chociaż ten Twój zapowiada się bardziej czekoladowo.. :D blok czekoladowy mnie zauroczył, a w sumie przepis podobny - z rozgotowanymi daktylami i kakao.. ;)
    kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi pasuje, choć bardziej niż do chleba - do bułek. Robię go min. 2 razy dziennie, z czego jedną porcję zjadam właśnie z pieczywem.
      Krem z avocado planuję zrobić, ale nie mogę się do tego zebrać ;)
      W bloku są jeszcze płatki, które nadają mu bardziej "ciastowaty" charakter. Krem jest zupełnie inny i moim zdaniem jeszcze lepszy :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię takie przepisy i sama je stosuję- bo zdrowo żyć- to mądrze żyć.

    OdpowiedzUsuń
  12. kocham daktyle, już mam myśl:) krem będzie idealny do placuszków i omletów bezglutenowych, super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł :) Smacznego!

      Usuń
    2. jeszcze ten krem widzę z truskawkami ach, chce już lato:)

      Usuń
  13. uwielbiam takie proste i zdrowe przepisy :) po co kupować jakieś naładowane chemią kremy skoro możemy zrobić własny :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ja uwielbiam takie przepisy!! Zapisuje go sobie na pewno!!! Jak tylko będę mogła, zrobię i juz nie moge sie doczekać tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ekstra ten przepis , chetnie sprobuje :))) slodko i zdrowo;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie przepisy :) Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę koniecznie spróbować !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama