28 października 2013

Nadziewane jabłka pod kruchą pierzynką


Zgodnie z Waszymi prośbami, zamieszczam przepis na nadziewane jabłka. Są one trochę czasochłonne, ale robi się je bardzo prosto, więc każdy powinien sobie z tym poradzić.
Warto poświęcić te 20 minut na ich przygotowanie, tym bardziej że można robić je hurtowo - i tak szybko znikną ;)


Składniki

  • 9 jabłek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżki cynamonu,
  • pół paczki płatków migdałowych;
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżki masła.

Przygotowanie

Mąkę, jajko i masło mieszamy ręką w misce i odstawiamy na ok. 15 min. do zamrażarki. Opcjonalne można dodać cynamon lub miód/słodzik.
Z jabłek wydłubujemy łyżeczką środek, zostawiając brzeg grubości ok. 1 cm. Wybieramy pestki i gniazda nasienne, a resztę blendujemy z miodem i cynamonem. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy łyżką. Powstałą masą nadziewamy jabłka.
Z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i układamy na jabłkach przykrywając farsz.
Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i jemy :)

Przybliżone wartości odżywcze dla 1 porcji:

Waga B T W Energia
wszystkie produkty:
dla 100g:


Takie jabłka idealnie zastępują słodycze, ponadto są bardzo zdrowe i rozgrzewające dzięki dodatkowi cynamonu. Smacznego! :)

10 komentarzy:

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama