29 sierpnia 2013

Ekspresowa śniadaniowa babeczka

Doskonale wiem, czym jest poranny pośpiech, dlatego przepisy na szybkie śniadania są dla mnie na wagę złota. Pamiętam, że jeszcze 2-3 lata temu robiłam w mikrofalówce szybkie ciasto czekoladowe, więc postanowiłam lekko ten przepis "uzdrowić" i tak powstały "mikrofalówkowe" babeczki :) Ich wykonanie zajmuje 3 minuty, a znikają jeszcze szybciej!
Wbrew tytułowi możemy je jeść także jako przekąskę czy deser, świetnie sprawdzają się w tej roli.

Są szybkie, proste, pyszne i zdrowe - mają wszystko to, czego w posiłkach szukam. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują :)
Do środka można dorzucić nieco siemienia lnianego lub pokruszonych orzechów/migdałów.


Składniki

  • 1 jajko,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • garść owoców (u mnie maliny),
  • opcjonalnie odrobina jakiegoś "dosładzacza" (jeśli użyjecie banana, słodzik nie będzie potrzebny, ja dodałam syropu z agawy).


Przygotowanie

Do dużej szklanki (najlepiej większej niż u mnie, w przeciwnym wypadku czeka Was mycie mikrofalówki) lub kubka wsypujemy płatki, dodajemy jajko i słodzik i dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce i w zależności od upodobania mieszamy całość lub tylko lekko wgniatamy je w masę. Wstawiamy do mikrofalówki na ok. 2 minuty, czekamy aż ostygnie i zajadamy! :)


Waga B T W Energia
wszystkie produkty:
dla 100g:


Robiliście kiedyś ciasta z mikrofalówki? Dajcie znać, jeśli wypróbujecie ten przepis :)

18 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Myślę, że ta babeczka świetnie sprawdziłaby się także na II śniadanie do szkoły. Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno :) Lepiej jednak wziąć ze sobą widelczyk, bo lubi się rozwalać ;)

      Usuń
  2. Przepis na wagę złota zwłaszcza, gdy trzeba wcześnie wstać i śpieszyć się do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do szkoły, kościoła, na trening - gdziekolwiek :) Ja akurat nie muszę się jeszcze spieszyć rano, ale i tak nie odmówiłabym sobie jej zrobienia :)

      Usuń
  3. Babeczka niezbyt ładnie sie prezentuje, lecz myślę , że smakuje o wiele wiele lepiej. muszę wypróbować ! pozdrawiam

    www.niebieskiekrzeslo.blogspot.com

    ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, to prawda :D Nie chciała wyjść ze szklanki, a dodatkowo dziobnęłam ją kilka razy widelcem żeby sprawdzić, czy jest gotowa - i wyszło jak wyszło. Ale zapewniam, że smakuje genialnie :)

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł. Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię takie coś dość często ale czasem wychodzi jak pieczywo lub jak owsianka:) Zamiast płatków daję otręby i to co akurat mam:D Tak więc nieraz wychodzą różne ciekawe rzeczy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pamiętam, że robiłam też bułki w mikrofalówce z otrębów, jajka, maślanki i nie wiem czy czegoś jeszcze... :D Najlepsze jest to, że wszystko robi się praktycznie samo :)

      Usuń
  6. składniki mam więc trzeba będzie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś nie mogę przekonać się do ciast z mikrofalówki ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie mogłam, ale kiedy posmakowałam - od razu przepadłam :D Spróbuj chociaż :)

      Usuń
    2. Nie ma "kiedyś", jest "tu i teraz"! :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama