27 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami

Jakiś czas temu pokazywałam Wam zdjęcie zapiekanki, którą przy mojej niewielkiej pomocy przyrządził mój TŻ. Obiecałam Wam też wtedy przepis na nią i, choć z małym opóźnieniem, chcę się z tej obietnicy wywiązać. Mam nadzieję, że Wam również zapiekanka zasmakuje tak, jak nam.

Składniki

  • 300g mięsa mielonego,
  • 300g makaronu pełnoziarnistego (u nas kokardki),
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 por,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie

Kroimy cebulę w piórka, pora w plasterki, marchew w kostkę, a paprykę w paski. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente według przepisu na opakowaniu.
Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i dodajemy do niej mięso. Kiedy zacznie się ono już rumienić, przekładamy oba składniki do miski. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy delikatnie resztę warzyw.
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy 2 łyżki ketchupu (mój ulubiony to Kotlin: czosnek i bazylia), mieszamy z taką samą ilością wody (może być nawet odrobinę więcej, i tak makaron jeszcze trochę "wypije") i dodajemy ziół prowansalskich - wedle uznania.
W brytfance układamy kolejno: makaron, warzywa, mięso i polewamy je sosem. Na wierzch kładziemy ser i całość przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Waga B T W Energia
wszystkie produkty:
dla 100g:

Smacznego! :)

22 komentarze:

  1. Uwielbiam makaronowe zapiekanki! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli ten przepis też wypróbujesz? :D

      Usuń
  2. Fajna zapiekana, ale ze względu na kaloryczność lepiej potraktować ją jako cheat meal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może powinnam to dopisać, ale z podanej ilości wyszło 6 porcji. 400 kcal z małym hakiem to raczej nie jest dużo jak na obiad :>

      Usuń
  3. Kiedyś jadłam takie cudeńka i bardzo je lubiłam. Teraz zmieniłabym jej skład: na mięso mielone z indyka lub kurczaka drobno pokrojonego, bez ketchupu i sera, za to z jeszcze większą ilością warzyw:D skorzystam z przepisu trochę zmodyfikowanego, ale zainspirowałaś mnie, bo zastanawiałam się co jutro na obiad zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, ja właśnie nie lubię mielonego mięsa z drobiu, a indyka nie tknę pod żadną postacią... Nie ma bata! Sosik jakiś musiał być, więc na szybkości zmieszałam ten ketchup :D Gdybym miała więcej czasu, to pewnie wrzuciłabym pomidory na patelnię ;)
      A co do żółtego sera, to nie żałuję, raz na jakiś czas się należy :D
      I cieszę się, że przepis się przydał, smacznego! :)

      Usuń
  4. na pewno spróbuję! uwielbiam takie jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis:) Przydało by się wypróbować,chociaż zapewne wprowadzę kilka modyfikacji:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak wyszło! :) A modyfikacje zawsze wskazane :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się przyda! :)

      Usuń
  7. Kurczę a ja nie lubię takiego mięsa :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz je zamienić mielonym z drobiu (kurczak czy indyk), czy, jak pisała wyżej Agnes, pokrojoną piersią z kurczaka :) Tylko w takim wypadku kurczak nie może już być surowy w środku, bo może nie zdążyć "dojść" w piekarniku.

      Usuń
  8. mniam :) zapiekanki makaronowe są najlepsze, pyszne i mega sycące ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja! :) Ze względu jednak na dużą ilość węgli nie jem ich zbyt często ;)

      Usuń
  9. uwielbiam zapiekanki makaronowe :)

    jak tam twój piatkowy dlugi bieg? już po czy jeszcze przed a może w trakcie ?

    OdpowiedzUsuń
  10. uuu ! a co to było ważniejszego i milszego ??

    jak u ciebie weekend ? ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama