28 lipca 2012

Czym zastąpić chipsy?

Słupki marchwi i dip twarożkowo-ketchupowo-musztardowy
Chipsy są moją wielką słabością. Strasznie ciężko było mi się z nimi rozstać, kiedy postanowiłam lepiej się odżywiać. Na razie trzymam się już dwa miesiące, a to w moim przypadku naprawdę sporo ;)

Żeby sobie jakoś radzić podczas odwyku, odkopałam z zakamarków mojej pamięci "przepis" (chociaż to zbyt szumne słowo) na przekąskę, która z powodzeniem zastąpić może te nasiąknięte tłuszczem ziemniaki. Tym bardziej, że zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu, a przygotowanie zabiera nie więcej niż 3 minuty.

Składniki

  • marchewki, ilość według apetytu,
  • 100 g twarogu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki musztardy (ja dodaję sarepską).

Przygotowanie

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Twaróg mieszamy z ketchupem i musztardą. Marchewki "maczamy" w dipie i chrupiemy!


Dla liczących kalorie - 2-3 marchewki z takim dipem to tylko 200 kcal. Chipsy w 100g mają grubo ponad 500. Spróbujcie tego żarełka, a już nigdy nie tkniecie chipsów! :) I koniecznie dajcie znać czy smakowało!

2 komentarze:

  1. Polecam blog dietetycznie siostro!, tam wiele przepisów na zamieniacze dla chipsow i innych tuczacychh przekasek, w tym boskie frytki z selera!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się bez bicia, że i tam czasami zajrzę :) Jednak co jak co, ale selera to ja NIENAWIDZĘ! Oczywiście jeśli chodzi o korzeń, bo naciowy wręcz ubóstwiam.
      W każdym razie dziękuję, że o nim wspomniałaś(eś?). Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Reklama